Vandaag maakt het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) bekend dat de Data Top 15 voor Logistiek – bekend als het “Matrixian-platform”, volledig wordt overgedragen naar het Nationaal Wegenbestand (NWB), een portfolio van het NDW.

Deze belangrijke stap is genomen in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en markeert een nieuwe fase in de beschikbaarheid en toegankelijkheid van logistieke data in Nederland.

Vanaf september zijn de volgende datasets via het portfolio NWB beschikbaar:

  • GLBHA (Gewicht, Lengte, Breedte, Hoogte en Aslast) + C07 (Vrachtverbod) 
  • Milieu en zero emissie zones 

De overdracht is een cruciaal onderdeel van de bredere strategie om de Nederlandse logistieke sector te ondersteunen met hoogwaardige, actuele data. Het portfolio NWB biedt hiermee niet alleen continuïteit, maar ook nieuwe mogelijkheden voor gebruikers om logistieke processen verder te optimaliseren in de toekomst. De data komt bij de wegbeheerders (Gemeenten, Provincies, Waterschappen en het Rijk) vandaan. Zij hebben de mogelijkheid deze data aan te passen in George. Met de komst van het digitaal stelsel mobiliteit worden nadere afspraken gemaakt over het bijhouden van deze data.

Toekomstige plannen

De komende jaren blijft het portfolio NWB werken aan de uitbreiding van haar datadiensten. In 2024 en 2025 gaat zij ook data ontsluiten met betrekking tot:

  • Laad en losplaatsen
  • Venstertijden
  • Parkeerplaatsen en parkeerverboden
  • Te vermijden routes
  • Gevaarlijke stoffen

Deze toekomstige toevoegingen verrijken de beschikbare informatie verder en dragen bij aan een efficiënter logistiek netwerk in Nederland.

Nieuwe mogelijkheden voor wegbeheerders

Wegbeheerders kunnen nu al gebruikmaken van de George webapplicatie van NDW om mutaties in wegkenmerken en verkeersborden eenvoudig door te voeren. Vanaf 2 september 2024 is George ook verrijkt met logistieke data. Daarnaast biedt de Verkeersborden download API gebruikers de mogelijkheid om data te downloaden en te filteren op basis van specifieke logistieke criteria. 

Data ontsluiting en toegankelijkheid

Het portfolio NWB blijft zich inzetten om de toegang tot logistieke data te verbeteren. Wij begrijpen hoe belangrijk het is om over toegankelijke en actuele data te beschikken. Daarom ontsluiten wij logistieke data ook in OTM-formaat:

  • GBLH (2 september)
  • Millieu- en zero emissie zones (9 september)

Hoe deze data wordt ontsloten, is beschreven in het NDW Docs portaal: https://docs.ndw.nu/dataformaten/otm5/

De rest volgt later omdat het OTM formaat voor deze datasets nog aangepast moet worden.

Dit zorgt ervoor dat iedereen die betrokken is bij de logistieke sector toegang heeft tot de meest relevante en actuele informatie.

Blijf op de hoogte

Onze inspanningen om logistieke data te verbeteren en uit te breiden gaan de komende tijd onverminderd door. We raden je aan om onze thema pagina regelmatig te bezoeken voor de nieuwste updates en ontwikkelingen.

Samen met onze partners in de logistieke sector bouwen we aan een efficiënte en goed geïnformeerde toekomst voor wegverkeer en logistiek in Nederland.

Vragen of het aanvragen van een account: mail@servicedeskndw.nu