Hoeveel wegvakken zijn er afgelopen maand binnen mijn gemeente gemuteerd? In welke provincie zijn in augustus de meeste wegvakken toegevoegd? En hoeveel wegvakken zijn er eigenlijk in beheer bij waterschappen? Deze en meer vragen over het NWB zijn vanaf nu eenvoudig te beantwoorden met het nieuwe interactieve NWB dashboard.

Afgelopen week is de eerste versie van het NWB Dashboard in productie gegaan. Met dit interactieve dashboard is het mogelijk om eenvoudig rapportages te maken van het aantal (gemuteerde) NWB wegvakken. Dit kan per gemeente, provincie en waterschap.

Wat zie je op het dashboard:

  1. Het totaal aantal mutaties en het aantal per type mutatie in het NWB in de afgelopen maand  (of in een andere maand die je kiest).
  2. Een kaart waarin de wegbeheerders relatief gekleurd worden, dus het aantal mutaties als percentage van de omvang van het NWB van de betreffende wegbeheerder.
  3. Een tabel met alle wegbeheerders van het gekozen type (gemeente of provincie of waterschap) met het absolute aantal mutaties in het gebied van de wegbeheerder.

Onder de kaart en de tabel wordt in een staafdiagram nog een trendoverzicht weergegeven van het laatste jaar.

In het dashboard kun je niet direct zien hoe actief een wegbeheerder is omdat niet wordt geregistreerd welke wegbeheerder welke mutaties heeft aangeleverd. Het bovenstaande kaartbeeld van augustus 2024  geeft bijvoorbeeld een relatief hoge score voor Zeeuwse gemeentes. Dit wordt veroorzaakt doordat het waterschap Scheldestromen afgelopen maand actief mutaties heeft aangeleverd en die zijn verwerkt. Omdat waterschapswegen natuurlijk veelal aansluiten op gemeentelijke en provinciale wegen zijn er ook veel wegen van gemeenten en provincies  geraakt en aangepast.

Doorontwikkeling

De komende maanden zal het dashboard nog verder doorontwikkeld worden. Zo zal onder andere een aantal kwaliteitsindicatoren worden toegevoegd door het NWB te vergelijken met de BGT. Denk daarbij aan indicatoren zoals nu ook in de tweemaandelijkse kwaliteitsmonitor worden gepubliceerd (zie bijvoorbeeld Kwaliteitsmonitor Juni Juli 2024.xlsx).

Heb je wensen of ideeën hierover, deel ze dan met ons via NWB.gebruikerswensen@ndw.nu.